info@usrvitez.ba

Sadržaj izdvojen po datumu: Siječanj 2021

Dio potoka Kremenik koji služi kao uzgojni potok i prirodno riblje plodište. Potok Kremenik čine dva jaka vrela iz dubokih podzemnih izvora koji se ne eksploatiraju, a kvaliteta vode pripada prvoj kategoriji tj. voda za piće. Svojstva vode potoka Kremenik su idealna za uzgoj osjetljivih salmonidnih vrsta riba. Ovaj potok je prije industrijalizacije bio poznat kao jedno od većih prirodnih mrijestilišta salmonida na ovom dijelu rijeke Lašve.

Vodostaj potoka nije podložan oscilacijama niti zamućenjima, a temperatura vode varira maksimalno 2 stepena tokom godine. Izuzetno je bogat različitim vodenim organizmima koji služe kao osnovna hrana salmonidnim vrstama ribama. 
Populacija gammarusa (gammarus pulex) u potoku intezivno se koristi i u vjestackom uzgoju mlađi potočne pastrmke i mladice.

Objavljeno u Mrijestilište

U Mini centru za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba odrađena je i četvrta tura mrijesta potočne pastrmke. Izmriješteno je novih 25 jedinki matica potočne pastrmke te smo dobili novih cca 40.000 komada oplođene ikre.

Akciju mrijesta su izveli Dragan Jonjić, Anto Matošević Lord, Naser Topčić i Benjamin Topčić, a prisutni su bili i naši prijatelji iz Zenice i Kaknja. Posebno nam je drago što je mrijestu prisustvovala i kćerka našeg člana iz Zenice, studentica akvakulture, budući ekspert za ovu oblast.


Objavljeno u Mrijestilište
25.01.2021.

Dozvole za 2021.

INFORMACIJA ZA ČLANOVE!
Stigle su dozvole za 2021. godinu. Dozvole se vade u Ribarskom domu svaki dan počev od utorka 26.01.2021. godine. Obzirom na svakodnevne obaveze na mrijestilistu provjerite na broj: 065/052-404. 
Želimo vam Bistro u sezoni 2021!

Objavljeno u Informacije
Stranica 1 od 2

Najpopularnije