info@usrvitez.ba

Lipljen

Lipljen (thymallus thymallus) je još jedna vrsta koju planiramo uzgajati i vještački mrijestiti. U uzgojnom potoku "Kremenik" se nalazi nekoliko primjeraka lipljena koji predstavljaju prvu fazu testiranja prije formiranja budućeg matičnog jata. Dostiže dužinu 35-50 cm i masu 1 kg, izuzetno 60 cm i 2 kg. Spada među kratkovjeke ribe, dužina života mu iznosi oko 5 godina, a najstariji primjerci dostižu starost 8 do 10 godina. Tijelo je izduženo i vitko, glava je prilično mala s velikim očima. Usta su mala i okrenuta prema dolje.

 lipljen 001

Lokalni nazivi: Lipljen, Lipen, Lipac
Max. dužina i težina: Dužina varira do 60 cm - do 2 kg
Lovostaj: 01.01.-01.05. (1.10. -.31.05.) Minimalna mjera: 30 cm
Vrijeme mrijesta: od aprila do sredine maja
Dozvoljen ulov na Lašvi: max. 1 kom. od 30 cm ili duži

lip1OPIS I GRAĐA

Lipljen se ubraja u najelegantnije i najllepše slatkovodne ribe. Tijelo mu je vitko izduženo i pokriveno čvrstom, relativnom sitnom krljušti. Za razliku od potočne pastmke ima neobično veliku i dugačku leđnu peraju u obliku zastave metalnoplave boje sa 3-4 reda krupnih crvenih i ljubičastih pjega, i malu glavu, koja se sužava u zašiljeni špic sa malim jedva vidljivim ustima i slabo razvijenim kukastim zubima, zbog čega se i lovi sa manjim mušicama. Donja peraja su pepeljasta, sa blijedo-crvenim i violetnim prelivom na vrhu. Repna peraja je crvenkastobakarno, a masno peraje je sivo sa crvenim prelivom. Rijetke su ribe s tako lijepim perajem. Na bokovima iza glave je manji ili veći broj crnih pjega. Sa obje strane tijela iznad trbušnih peraja krase ga veliki crveni prelivi nepravilnih oblika. Za vrijeme mrijesta sve boje su jače izražene naročito kod mužjaka. Prednji dio leđnog peraja kod mužjaka je viši nego kod ženki.

NAVIKE, STANIŠTE, RASPROSTRANJENOST

Geografsko rasprostranjenje lipljena je ogromno i obuhvata sjeverni i srednji dio euroazijskog kontinenta. Najjužnije područje lipljena na Balkanu i u Europi uopće je reka Ljuča sa Plavskim jezerom. U našim vodama lipljen živi isključivo u vodama crnomorskog (dunavskog) sliva. U vodama jadranskog sliva nema lipljana. Izuzetak je rijeka Soča, gdje živi autohtona vrsta - soški lipljen i rijeka Morača gdje lipljena ima od izvora pa sve do 20km od Podgorice. Lipljen je riba hladnih voda i često živi zajedno sa potočnom pastrmkom iako ima svoje područje. Za razliku od pastrmke on voli mirniji, manje bujičav i relativno veći tok. Živi u manjim jatima. U prirodi, pak, ne postoji oštra razlika između ta dva područja, pa te dvije ribe žive zajedno. Lipljen živi u tzv. "pastrmskim" vodama: brzim, čistim i hladnim potocima ili rijekama. Lipljen je brzi lovac na mušice, koje padaju, ili samo dodiruju u letu vodenu površinu. Tu je i ljepota borbe ribolovca i lipljena. Jer, on u djeliću sekunde, kada mušica dodirne vodu, kao munja izleti sa dna i zgrabi je. Ali, za razliku od drugih riba, nikad ne proguta odmah uhvaćenu mušicu, već je osjetljivim usnama i nepcima oproba, i onda, ako nije po ukusu, jednostavno ispljune. Slobodno se može nazvati ne riba, već lisac, koga je teško prevariti. U jakim strujama ga ne treba tražiti (bar ne one krupnije), jer radije boravi u tihim i dubokim razlivima.

lip2RAZMNOŽAVANJE

Lipljen je riba proljetnog mrijesta i njegov početak umnogome ovisi o temperaturi. Uglavnom traje od aprila do sredine juna. Za mrijest bira plićake s pješčanim ili šljunčanim dnom. U hladnim planinskim rijekama mrijest počinje kasnije. U našim rijekama mrijesti se pri temperaturi od 6-10 stupnjeva. Ako su vode duboke, dan i ostali uvjeti povoljni, ženka će baciti ikru u blizini mjesta boravka. Ikru polaže u jame duboke 50-100 cm. Ako područje nema pogodnih plodišta ili je temperatura izuzetno niska, lipljen odlazi na mrijest u obližnje potoke sa toplijom vodom i pogodnijim dnom. Te migracije su uobičajene kod jezerskih vrsta jer se lipljen ne može mrijestiti na velikim dubinama. Spolnu zrelost stječe u trećoj godini, dok je potpuno spolno zreo u svojoj četvrtoj i petoj godini. Plodnost lipljena nije velika. Ženka položi u prosjeku 3000-6000 jajašaca ikre, mada to treba uzeti uvjetno, jer se sa starošću plodnost povećava. Jaje lipljane je upola manje od jajeta pastrmke i kod primjene umjetnih metoda uzgoja potrebno ga je oblivati ​​strujom vode. Veliku kolebljivost plodnosti uvjetuju i ekološki uvjeti, koji na mnogim našim vodama primjetno negativno djeluju. Na takvim mjestima, pretpostavlja se, mrijest uspije svake pete godine.

 

lipljen 003MAMCI I PRIBOR ZA LOV

U svijetu, pa i kod nasi, lov lipljena dozvoljen je samo umjetnim mamcima: mušicom. Što se tehnike ribolova tiče, dozvoljeni su mušičarenje i ribolov pomoću "vaser" kugle, s najviše 2 mušice. Neobično je važna vještina u lovu na lipljena, strpljenje i iskustvo u mušičarenju. Za uspješan ribolov osnova je pravilan odabir mušice, jer u bistroj vodi samo takav mamac donosi rezultate, i da se koriste mušice koje naseljavaju staništa na kome lovimo. Kod nas najviše uspjeha imaju imitacije sedža, crnog i crvenog mrava, krejica kao i nimfe i pupe. Suhe mušice se koriste u popodnevnim satima, kada se lipljen može uočiti kako na površini lovi insekte. U vrijeme kada miruje na dnu, koristimo mamce koji imitiraju larve. Ulovljeni primjerci na takve mamce redovito su veći. Lipljena moramo'' tražiti''. U bistroj vodi ga uočavamo kako pliva i tada nastaje nadmudrivanje koje ponekada traje satima. Prirodni nagon lipljena da izbjegava opasnost zahtijeva tišinu i uklapanje u prirodni ambijent. Svatko nesretno zabacivanje i izvlačenje ulovljene ribe rasteraće druge lipljena. Najbolje je da se mušice prave po uzoru na postojeće koje nalazimo na vodi. Lov lipljena je istinsko nadmetanje čovjeka i prirode, gdje riba često pobjeđuje ako je čovjek fer igrač. Lipljen se lovi mušičarskim priborom sa predvezom debljine do 0,15 mm i sitnim udicama. Meso mu je ukusno s vrlo malo kostiju. Vrijeme kontre je presudno, jer ako je već progutao mušicu, i mi osjetili jak udar, pa tek onda reagirali - budite sigurni da tog lipljena nećete više vidjeti. Potom odmah promijenite mjesto jer lipljen se ne vara dva puta. Štos je u tome tko će prije reagirati - ribolovac ili riba, lovac ili žrtva. Lovcu je i do trofeja, a lipljena do života. Lipljen rijetko naraste preko kilogram i pol. Međutim, lovljeno je dosta lipljena od kilograma. Ostali iznad kilograma su već orijaški lipljena. Vrlo je borben kada se nađe na udici. Oprezniji je od pastrmke, pa teško postaje plijen ribolovaca početnika. Lov prirodnim mamcima zabranjen je i kažnjiv. U F BiH nije dozvoljeno izlovljavanje lipljena ispod 30 cm.

Više u ovoj kategoriji: Kalifornijska pastrmka »