info@usrvitez.ba

Izvještajna skupština 2021.

Foto na mrijestilištu Foto na mrijestilištu

U uvjetima pandemije i epidemioloških uvjeta propisanih od strane CZ FBiH Skupštini je prisustvovao ograničen broj članova. Skupština je održana 21.02.2021. godine, u Ribarskom domu sa početkom u 13.00 sati. U uvodnoj riječi prisutne je pozdravio predjednik USR Vitez Dragan Jonjić. Odata je počast, minutom šutnje, preminulim članovima USR Vitez.
Usvojen je predloženi Dnevni red i izabrani su zapisničar i ovjerivači zapisnika.

Opširan izvještaj o radu u 2020. godini ispred UO USR Vitez podnio je tajnik Novak Šarić. U Izvještaju je prezentiran veliki broj realiziranih aktivnosti i pored problema kojih smo imali proglašenjem pandemije i uvođenjem policijskog sata. U prošloj godini je realizirana aktivnost na izradi Revizije Ribolovne osnove za period 2020.-2025., rađeno je na proširenju kapaciteta mrijestilišta, mrijestu potočne pastrmke, angažirano je 11 ribočuvara-volontera koji su dobili iskaznice od strane UO, izvršeno je poribljavanje sliva rijeke Kruščice i svih pritoka, izveden je veći broj ekoloških aktivnosti.. itd. 
Izvještaj Nadzornog odbora podnio je Zoran Šakić. Obzirom da su svakom sastanku UO prisustvovali i članovi NO vršena je kontrola tokom cijele godine. Iskazano je zadovoljstvo načinom rada i kvalitetom urađenog. Prezentirani su financijski izvještaj za 2020. financijski plan za 2021. i program rada za 2021. koji je dobio pozitivno mišljenje Kantonalnog i suglasnost Federalnog ministarstva PViŠ. Usvojen je režim ribolova za 2021. godinu na III ribolovnom području - zona III. Svi izvještaji i planovi su usvojeni jednoglasno.

Po Planu razvoja mrijestilišta stekli su se svi uvjeti da bi ovo moglo biti posljednje poribljavanje Lašve sa kupljenom ribom iz drugih ribogojilišta. Sva buduća poribljavanja će ići sa ribom koju sami uzgajamo u našem mrijestilištu zbog čega je napravljen dodatni vanjski bazen u kome se trenutno nalazi oko 5.000 komada potočne pastrmke od prošlog mrijesta, uzrasta 15-18 cm, a koja će se gajiti do uzrasta 23-25 cm. Ako ne gledamo na trud i rad ovim načinom ćemo ostvariti velike uštede, a buduća poribljavanja omasoviti brojem jedinki i jedinstvenom kvalitetom ribe.

Po završenoj Skupštini svim zainteresiranim omogućen je obilazak "Mini centra za revitalizaciju autohtonih salmonidnih vrsta riba". 
Otvorenje sezone: otvorene vode - subota 27.02.2021., a otvorenje na mušičarskoj stazi je nedelja 28.02.2021. godine. UO USR Vitez je donio Odluku da se sva financijska sredstva koja su bila planirana za otvor sezone preusmjere u fond za poribljavanje, a otvor sezone će biti finansiran isključivo putem donacija.