info@usrvitez.ba

Izvještajna skupština 2022.

Dana 20.02.2022. godine u Ribarskom domu održana je izvještajna Skupština Udruge sportskih ribolovaca Vitez. Prisutne je pozdravio predsjednik Dragan Jonjić te je pozvao da se minutom šutnje oda počast preminulim članovima USR Vitez, a zatim se prešlo na radni dio. Izabrani su organi rada Skupštine i predložen je Dnevni red koji je jednoglasno usvojen bez izmjena, a zatim se prešlo na izvještaj o radu USR Vitez za period 01.01.2021.-31.12.2021. godine.

Obzirom da smo o većini aktivnosti redovno izvještavali putem web i facebook stranice u Izvještaju o radu je ukratko iznešeno šta se uradilo u oblastima ekologije, realiziranih prijava za zagađenja, suradnje sa nadležnim službama, izvedenim radnim akcijama, poribljavanjima, zaštiti i čuvanju ribljeg fonda, radu mušičarske staze, takmičenjima i radu našeg mrijestilišta. Iskazana je zahvalnost općini Vitez i općinskom načelniku gdin. Boris Marjanović na svesrdnoj pomoći u radu Udruge.

22.05.2022. godine potpisan je Sporazum o suradnji između USR Vitez i SRD Banja Luka. Krajem sezone održano je nekoliko akcija na uređenju vodotoka, prilagođavanju protoka vode na izabranim mjestima, izgradnji zaklona za ribu i mjesta za prirodni mrijest na stazi. Ribočuvar je zbog odlaska na operativni zahvat na bolovanju. Imamo angažiranih 12 ribočuvara volontera sa ribočuvarskim iskaznicama. U Ribarskom domu i na mušičarskoj stazi LT je organiziran niz događaja tokom 2021. godine. Obzirom da je naš dosadašnji ribočuvar polovinom 2021. godine otišao na operativni zahvat sve obaveze su preuzeli članovi UO USR Vitez. Staza se održavala cijele godine. Krajem sezone staza je uređena i pripremljena za prirodni mrijest potočne pastrmke koji se krajem prošle i početkom ove godine u velikom obimu odvijao na cijelom toku. Također je krajem godine izvršen izlov matica potočne pastrmke na mušičarskoj stazi koje su prebačene u mrijestilište te će se iste uskoro vratiti nazad na mušičarsku stazu.
25.09.2021. godine održano je prvenstvo BiH u disciplini flyfishing za kategorije do 18 godina u Busovači. Ekipa USR Vitez je nastupila u sastavu: Amar Babić, Benjamin Topčić, Emrah Trako i Adin Topčić pod vođstvom selektora Anto Matošević Lord. Prvo mjesto, zlatnu medalju i naslov "Šampion BiH u flyfishingu za 2021." osvojio je Benjamin Topčić koji po Odluci UO dobija besplatnu godišnju člansku dozvolu.
Predstavljeni su izvještaji Komisije za poribljavanje. Poribljavanje 19.10.2021. godine sa mlađi potočne pastrmke iz našeg mrijestilišta izvršeno je na rijeci Bila i slivu rijeke Kruščice. Rijeka Bila je poribljena sa 5.000 komada, a sliv Kruščice sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke uzrasta 7-11cm.

S ponosom možemo reći da smo napokon ostvarili glavni cilj mrijestilišta, a to je uzgoj i poribljavanje Lašve sa mladicom. Sam uzgoj mlađi mladice je izuzetno komplikovan i osjetljiv ali smo na kraju uspjeli najviše zahvaljujući upornosti predsjednika. U 2020. godini smo uspjeli izmrijestiti jedan par mladica čiju smo mlađ uzgajali 16 mjeseci. Dana 18.08.2021. godine po prvi put u povijesti smo izvršili poribljavanje sa mladicom. Poribljavanje rijeke Lašve mladicom (hucho hucho) uz nadzor predsjednika komisije za poribljavanje su izvršili članovi USR Vitez na potezu Novaci-Mošunj. Ubačena je mlađ mladice uzrasta od 16-25 cm u količini 200 komada. Za sve naše prijatelje tj. sve one koji su nam cijelo vrijeme tokom trajanja ovog projekta nesebično pomagali izdvojili smo nešto mladica u znak zahvale.
Svim poribljavanjima su prisustvovale nadležne kantonalne inspekcije koje su sačinile zapisnik o poribljavanju.
Izvještaj o radu je jednoglasno usvojen.

- Izvještaj Nadzornog odbora podnio je Zoran Šakić, član NO USR Vitez. Ukazao je da su svi sastanci UO USR Vitez u 2021. godine vođeni uz prisustvo članova Nadzornog odbora te da uvidom u poslovanje udruge nisu nađene nikakve nepravilnosti. NO pohvaljuje rad UO i poziva da članove na masovnije uključenje u rad Udruge. Izvještaj NO USR Vitez je usvojen jednoglasno.

- U financijskom izvještaju za 2021. godinu je članstvo upoznato sa brojem prodatih godišnjih i dnevnih dozvola, ostvarenim vanrednim financijskim prihodima kao i rashodima. Istaknuto je da USR Vitez nema dugovanja ni po kojem osnovu prema drugima. Izvještaj je jednoglasno usvojen.

- Predstavljen je i prijedlog financijskog plana sa planiranim prihodima i rashodima za 2022. godinu baziran na 110 članova. Isti je jednoglasno usvojen.

- Zatim se pristupilo predstavljanju obimnog Programa rada USR Vitez za 2022. godinu. Navedeni su planirani zadaci, sportsko-ribolovne aktivnosti, rad na promociji USR Vitez, planu rada mrijestilišta Kremenik...itd. Program rada je početkom godine dobio suglasnost nadležnog kantonalnog i federalnog ministarstva. Isti je usvojen jednoglasno.

Još jednom se zahvaljujemo većem broju donatora, članovima i prijateljima udruge, koji su nam pomagali finansijski, donacijom opreme i kemikalija, ribom za ishranu mladica u mrijestilištu kao i donacijom vozila za poribljavanje tokom 2021. godine.

Pod tačkom razno članovi su upoznati sa prijedlogom da se za 70-ti rođendan USR Vitez 10.04.2022. godine (nedelja) okupimo kod Ribarskog doma kako bi se družili i proslavili ovaj naš jubilej. Potom je diskutirano o izgradnji MHE, zagađenjima i kako to utiče na Lašvu i pritoke te šta se može poduzeti u zaštiti rijeka. Ukazano je i na sve vidljivije rezultate rada, te su članovi pozvani da daju masovniju podršku kako bi nam vode bile što bolje.

Najavljujemo poribljavanje otvorene vode većom količinom potočne pastrmke te molimo članove da se na poziv za poribljavanje odazovu u većem broju kako bi se riba ubacila na što bolji način. Informaciju o poribljavanju ćemo kao i dosada uputiti putem web i facebook stranice kao i sms porukama.

Otvorenje ribolovne sezone 2022. godine je za otvorenu vodu 26.02.2018. godine, a tradicionalno otvorenje je 27.02.2022. godine (nedelja) kada se otvara i mušičarska staza.