info@usrvitez.ba

Prva Štukijada Prnjavor

Dana 19.04.2015. godine na jezeru Drenova kod Prnjavora održana je prva “Štukijada” – takmičenje u lovu štuke. Na poziv ljubaznih domaćina iz SRD "Ukrinski cvijet" Prnjavor, USR Vitez je nastupila u sastavu: Dragan Jonjić, Petar Radeljić, Frano Stojak, Milutin Vidović, Fabijan Tomić, Branko Šakić i Zoran Šakić.

Na takmičenju je ukupno nastupilo 65 takmičara iz Dervente, Doboja, Šamca, Slavonskog Šamca, Viteza, Žepča, Banja Luke, Laktaša, Srpca, Gradiške, Kragujevca, Priboja, Teslića i Prnjavora. Takmičenje je bilo pojedinačnog karaktera. Pobjednik prve “Štukijade” je Vasić Dragan iz Prnjavora, drugo mjesto je zauzeo Dukić Duško također iz Prnjavora, dok je treće mjesto zauzeo Oraščanin Nebojša iz Banja Luke.
Najbolje plasirani takmičar iz Viteza je Dragan Jonjić na 5-om mjestu sa ulovom prve štuke u životu.
Zahvaljujemo se domaćinima na prijemu i odličnoj organizaciji kao i nezaboravnom ribolovu, obzirom da je većina naših takmičara prvi put lovila štuku.

SRD "Ukrinski cvijet" Prnjavor
Sportsko ribolovno društvo “Ukrinski cvijet” Prnjavor osnovano je 1956. godine. Zahvaljujući rijeci Ukrini i riječici Vijaci, te brojnim staračama, koje su nastale zbog promjena toka ovih rijeka, u Prnjavoru је ribolov uvijek imao mnogo poklonika. Rijeke Ukrina i Vijaka bogate su bijelom ribom (bijelica, crvenperka, klijen, babuska, plotica, deverika itd.), dok od plemenitih vrsta riba treba istaći: šarana, soma, smuđa i štuku. Čista voda, prije svega u Ukrini, te njena dužina toka kojim protiče kroz Prnjavor, čine je veoma atraktivnom za ribolov.

Treba napomenuti da Ukrina jedina na prostoru BiH ima fenomen "cvijetanja vode". Naime, jednom godišnje, (sredinom augusta) iz larvi sa dna riječnog korita, samo jednu noć na pojedinim dijelovima rijeke izlazi na milione insekata/padavaca koji žive samo nekoliko časova, tek koliko im je potrebno da završe svoj reprodukcijski ciklus, toliko i žive. Vodeni cvijet, kako ga nazivaju ribolovci, jedan je od najboljih i najcjenjenijih mamaca za lov soma, tako da se u augustu, na obalama rijeke, okuplja na desetine ribolovaca.

Ipak, najatraktivnije mjesto za ribolov je jezero Drenova. Udaljeno desetak kilometara od grada u mjesnom području Drenove i Donjih Vijačana, nadaleko je poznato po kapitalnim ulovima soma i šarana. Prije dvije godine, samo za jednu noć su ulovljena dva soma težine 91 i 62 kilograma. Som od 91 kilogram, dug 238 centimetara, kao preparat i danas krasi prostorije SRD u Prnjavoru. Lovljeni su šarani i amuri od po 30 kilograma, dok se u jezeru, inače bogatom bijelom ribom, lovi i štuka, smuđ, mrena, klen..
Zbog izuzetnih pretpostavki za ribolov,čiste vode i očuvane prirode, te zahvaljujući velikom angažovanju prnjavorskih ribolovaca, koji redovno uređuju ovaj prostor, Sportsko ribolovni savez RS je jezero Drenovu proglasio ribolovnim revirom. Na jezeru koji je pod stalnim nadzorom ribočuvarske službe SRD Prnjavor, važe posebna pravila ponašanja i ribolova, obzirom da je jezero Drenova i vodozahvat prnjavorskog vodovoda. Jezero se planski poribljava, čuva i uređuje i predstavlja jedno od najatraktivnijih mjesta za ribolov na širim prostorima.